In de Cleantech Regio hebben we er een nieuwe duurzaam ondernemer bij: Pim Duterloo (20). Wat drijft de Cleantech BATTLE-winnaar?

Pim won niet alleen de Cleantech BATTLE tijdens het congres Cleantech Tomorrow (vakjury én publieksprijs). Kort erna werd hij ook nog eens Uitblinker 2017 bij Aventus en verdedigt zijn school tijdens landelijke vakwedstrijden. De derdejaars student Allround operationele techniek is sinds kort met zijn broer Pieter Luinstra óók eigenaar van zijn bedrijf Airsave.

Aanpak persluchtlekkages

“Met Airsave spoor ik persluchtlekkages op en verhelp die. Met dit idee won ik ook de BATTLE”, vertelt Pim. “Ik begon hiermee bij mijn stagebedrijf Arjo Wiggins en pak het nu groter aan. Een leuke uitdaging. Ik krijg advies van Martin Snijder vanuit Aventus en het Cleantech Center en heb steun van het Rabo Impact Fonds, dat duurzame projecten ondersteunt. Daar ben ik hartstikke blij mee en dankbaar voor.”

Inspiratie is dichtbij

Wat drijft Pim nu om duurzaam te ondernemen? “Ik woon buitenaf in Voorst en zie elke dag hoe mooi de natuur is. En ook wat er verandert. Kijk alleen al naar de vogels die door temperatuursveranderingen later wegtrekken dan een paar jaar geleden. Vroeger speelde ik weken in de sneeuw met onze hond, maar ook dat is verleden tijd.”
Pim laat zich ook inspireren door films over klimaat en natuur. Die laten de grotere gevolgen van klimaatverandering zien. “Plastic soep, luchtvervuiling, smeltende sneeuwkappen of veel te droog land: we moeten verduurzamen”, benadrukt Pim.

Veranderen begint bij jezelf

Pim: “Veranderen begint toch bij jezelf, denk ik. Mijn uitdaging zit in hoe ik bedrijven praktisch kan helpen om te verbeteren. Zo kan iederéén om zich heen kijken: je kunt in je eigen omgeving altijd iets positief doen voor een duurzamere wereld.”

Bekijk ook de pitch video van de Cleantech Battle

>> Lees in het E-zine: het interview met teammanager Ria van Helden van Pims opleiding Allround operationele techniek van Aventus. Zij vertelt over cleantech in techniekopleidingen in het mbo.