wonen-en-leefomgeving.jpg

Agenda

In dit thema bezoek je een bedrijf in Eerbeek en volg je een inspiratiesessie over de wijk Elzenbos, Trias Thermica en afvalwater als grondleverancier

Grondwater saneren en combineren met warmtedistributie in een woonomgeving: showcase ‘Elzenbos’ uit Eerbeek

Het grondwater onder de wijk Elzenbos in Brummen bevat een verontreiniging met een oplosmiddel. Deze verontreiniging is afkomstig van een metaalwarenfabriek. De locatie wordt een woonwijk. De gangbare saneringsmaatregelen zijn er niet op gericht om het grondwater te saneren. We kijken daarom of er een combinatiesysteem mogelijk is dat het grondwater saneert en de warmte uit dat grondwater benut voor het verwarmen van woningen.

Door Paul Blankman

Warmte Trias Thermica Casus Eerbeek

De Eerbeekse papierfabrieken genereren veel restwarmte, die heel goed benut kan worden bij de energietransitie. Tegelijkertijd dient de potentiele afzet in kaart te worden gebracht. Ook het gas gaat op termijn verdwijnen en een alternatief is nodig. Aardwarmte (geothermische energie) is een optie en levert minstens drie keer meer energie dan er aan energie ingaat. In het Eerbeekse grondgebied worden de mogelijkheden van aardwarmte onderzocht. Een alliantie van partijen werkt momenteel al aan de agenda op de inhoud, de snelheid van uitvoering en de rollen van de verschillende actoren. 

Door Gerwin Hop van Overmorgen 

Afvalwater: een rijke bron van grondstoffen

Waterschap Rijn en IJssel en Waterschap Vallei en Veluwe zijn ver in de ontwikkeling van zuivering van afvalwater. Zo wordt binnenkort op grote schaal NEO-alignaat gewonnen uit afvalwater in Zutphen.

Door Maarten Schaafsma van Waterschap Rijn en IJssel en Katrien Bijl van Waterschap Vallei en Veluwe.

>> Geef via het aanmeldformulier je keuze door

 


Lees meer over de andere thema's

 

Aanmelden nieuwsbrief en e-zine

E-zine Driehoeksverhouding juni 2018


 cover juni2018 198