economie-en-innovatie.jpg

Agenda

In dit thema bezoek je een bedrijf in Eerbeek en volg je een inspiratiesessie over tapijtfabrikant Interface, De Groene Fabriek en Plan MER.

Interface

Als de mensheid het klimaat per ongeluk heeft veranderd, kunnen we het dan ook met opzet veranderen?

Interface, ‘s werelds grootste producent van modulaire vloerbedekking, werkt sinds 1994 aan Mission Zero, de doelstelling om in 2020 alle negatieve impact van het product te reduceren tot 0. Deze duurzaamheidsreis, door Interface zelf ‘de beklimming van Mount Sustainability’ genoemd, bewijst, aan de hand van praktijkvoorbeelden, dat duurzaamheid werkt en leidt tot circulair ondernemen.
Interface is een design-tapijtfabrikant in Scherpenzeel. Vanaf 1997 is Mission Zero leidend voor het bedrijf. De van oorsprong aardolie-intensieve tapijtfabrikant werd omgeturnd tot een milieuvriendelijk, duurzaam en herstellend bedrijf.

Door Ferdy Thoonen van Interface

kanaalzoneDe Groene Fabriek

De Groene Fabriek is een aanpak om bestaande industriegebieden en bedrijventerreinen geleidelijk te transformeren naar energie en circulaire gebieden. Er wordt een brug geslagen tussen publieke opgaves, energie, circulaire economie en ambities van bedrijven. Hiermee ontstaan weer vitale bedrijventerreinen die ook in de toekomst concurrerend zijn. De eerste resultaten van de pilot in Lochem zijn enthousiast makend. 

De Groene Fabriek is één van de vier beste inzendingen van de Eo Wijers-prijsvraag 2014-2015, een prijsvraag naar ideeën om in 2030 energieneutraal te zijn. Dit idee is vervolgens doorontwikkeld en de eerste voorzichtige vervolgstappen worden gezet. 

Door Pim Kupers van IAA-Architecten

Plan MER en logistiek centrum

Tegenstrijdige belangen in een dorp dat wil blijven groeien: welke processen kun je daarvoor inzetten?

Papierdorp Eerbeek liep tegen grenzen aan. De industrie wilde blijven groeien en het dorp wilde meer woningen bouwen. De belangen leken tegenstrijdig. Door het opstellen van Plan MER brachten de betrokken partijen diverse scenario’s in beeld. Niet alleen gaf het inzicht in de mogelijkheden en onmogelijkheden, het bracht ook een gezamenlijk proces tot stand, waarin ieders belang gewaarborgd was.
De oplossing werd gevonden in de bouw van een nieuw logistiek centrum, waarmee weer ruimte werd gecreëerd voor de groei van de industrie, binnen de kaders voor een goed leef- en recreatieklimaat.

Door Wim Coopmans van Provincie Gelderland

>> Geef via het aanmeldformulier je keuze door

 


Lees meer over de andere thema's:

Aanmelden nieuwsbrief en e-zine

E-zine Driehoeksverhouding juni 2018


 cover juni2018 198