economie-en-innovatie.jpg

Agenda

In 2016 vond het Cleantech Tomorrow Congres plaats in het dorpje Almen. Lees meer over deze dag en bekijk de video.

Bekijk de aftermovie voor een impressie van Cleantech Tomorrow 2016

Voor Cleantech Tomorrow op 5 april 2016 werd het gehele dorp Almen verbouwd tot congrescentrum. Het weiland bood ruimte aan de centrale tent, en alle denkbare ruimten – van buurthuis tot supermarkt, van brandweerkazerne tot kerk – werden ingericht voor de ruim dertig werksessies die in de middag werden gehouden. Ruim zevenhonderd bezoekers kwamen naar het congres. Niet alleen om te luisteren, maar vooral ook om samen in actie te komen.

Cleantech Tomorrow 2016 stond in het teken van circulaire economie én in het teken van actie. Daarom kon/kan iedereen het Manifest van Almen tekenen. Daarmee verklaar je je op je eigen manier actief in te zetten voor een circulaire economie. Het manifest is een gezamenlijk actieplan, waarin per thema wordt gekeken hoe we samen tot een circulaire economie kunnen komen.

Inspirerend begin van de dag

Voorafgaand aan het congres werden er interessante ontbijtexcursies georganiseerd door en bij bedrijven in de regio. Daarna begon het plenaire programma. Sprekers Jan Jonker en Harry Lehmann gaven genoeg stof tot nadenken.

Jan Jonker: werk samen

Jonker riep op om samen te werken. Want, zo stelde hij, in het maken van de verbinding met elkaar, zit de oplossing. “We moeten echt maatschappelijk verbouwen. Nadenken over de professionalisering van ons eigen gedrag.” Er zijn al veel tekenen van een nieuwe economie. “We moeten nu gaan ontdekken hoe we dat gaan organiseren. We leven in een tussentijd, van transitie en ontdekken. Een fantastische periode. Alleen werkende weg komen we erachter hoe het anders moet.”

Harry Lehmann: wees bewust

Harry Lehmann: wees bewust Lehmann onderschreef de noodzaak om samen te werken: “Verspilling van het ene bedrijf is grondstof voor een ander bedrijf. Zoek elkaar op!” Daarnaast is bewustwording urgent. “Heb je bepaalde bezittingen echt nodig? En áls je het dat nodig hebt, is het dan mogelijk om minder grondstoffen te gebruiken?” Lehmann schroomde niet om het concreet te maken. “Weet je hoeveel boormachines er onnodig in schuurtjes liggen? Dat zijn verdraaid dure gaatjes die je ermee maakt.”

Helga van Leur: formuleer 3 doelen

mdat het een congres van actie was, werden de bezoekers na deze woorden op pad gestuurd naar één van de ruim dertig werksessies. Dagvoorzitter Helga van Leur liet ze niet zomaar gaan: “Formuleer 3 doelen en maak ze realiseerbaar.” Hiermee nam Van Leur alvast een voorschot op het middagprogramma, waarin alle deelnemers werden opgeroepen het Manifest van Almen te tekenen.

Jan Terlouw: rechtvaardig naar de toekomst

Jan Terlouw gaf als slotspreker een indrukwekkend betoog. “Wat is rechtvaardig naar onze kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen? Mensen zijn zo ongelofelijk creatief en innovatief. En we kunnen zoveel als we willen. Waarom doen we dat dan niet? Ik wil me volledig inzetten voor een schone wereld, omdat ik rechtvaardig wil zijn naar de toekomst!”

Cleantech Battle

Het team van De Drijvende Teelteenheid van Aventus heeft de Cleantech Battle 2016 gewonnen. Samen met ondernemer Het Bereik hebben zij sinds de kick-off in januari vele uren in de uitwerking van het idee gestopt. Met hun drijvende productie-eenheid voor teelt van bolgewassen en kiemplanten op water, wisten zij de jury te overtuigen. Haci, Rico, Hugo en Bertus (allen 18) ontvingen voor hun idee € 750,- en natuurlijk de felbegeerde bokaal.

 

 

Aanmelden nieuwsbrief en e-zine

E-zine Driehoeksverhouding juni 2018


 cover juni2018 198