Open het menu Sluit het menu
  • Terug naar website
  • Kaart
  • Lijst

Thema

  • Circulaire economie
  • Energietransitie
  • Human capital
  • Innovatiekracht
  • Kennisdelen
  • Leefomgeving
  • Slimme en schone mobiliteit

Gemeente of gebied

  • Apeldoorn
  • Brummen
  • Cleantech IJssel Zone
  • Cleantech Regio
  • Deventer
  • Epe
  • Heerde
  • Lochem
  • Voorst
  • Zutphen

Doelgroep

  • Overheid
  • Kennisinstelling
  • Onderneming
  • Maatschappelijke organisatie
  • Inwoner
  • f

Circulaire en sociale oesterzwammenkwekerij

  • Omvang € 30.000
  • Circulaire economie Circulaire economie

Fase

Gereed
Initiatiefnemer Michel Brands
Gestart op 2020-04-06
Aanspreekpunt Cleantech Regio

Menno van Luijn

Themalijnmanager Energietransitie

06 13 55 69 26

Duurzame projecten

  • BiogasHUB Lochem ' Biogas van boer naar fabriek'
  • Nieuw: waterstofhuis voor trainingen
  • Werksessies verdienmodel waterstof melkveehouders
  • Tijdelijk stadhuis Voorst verwarmd met waterstof
  • Eekterveld wordt energieneutraal
  • Waterstofverwarming zwembad De Schaek
  • Keukenafval Deventer horeca duurzaam ingezet
  • H2ARVESTER: waterstofproductie op landbouwgrond
  • Taskforce Zonne-energie Apeldoorn Epe Voorst
  • Haalbaarheidsonderzoek waterstofverwarming openbare gebouwen
Type Onderneming

Circulaire en sociale oesterzwammenkwekerij

De bitterballen van Brans Oesterzwamkwekerij: ze zijn heerlijk. De zwammen worden gekweekt op koffieprut. De Cleantech Regio investeerde vooraf in onderzoek en inmiddels draait het bedrijf volop en biedt mensen de kans werkervaring op te doen.

Koffiedik als grondstof om lekkere producten mee te maken: dat lukt Brans Oesterzwamkwekerij goed. Wekelijks wordt circa 200 kg opgehaald en verwerkt - er wordt nu ervaring opgedaan met pasteurisatie met waterstof - waarna er oesterzwammen op groeien. Is er meer residu dan nodig, want wordt dit vewerkt tot bodemverbeteraar.

Zwammen op je bord 

De zwammen worden verkocht, onder meer aan restaurants. En er worden kroketten en bitterballen van gemaakt. Extra leuk: hierin wordt het lokale biertje van het Deventer bierbedrijf DAVO vewerkt.

Lokaal en sociaal

Juist door lokaal te werken, bespaar je op kostbare logistiek en tussenhandel. Brans Oesterzwamkwekerij werkt nauw samen met de Techniekfabriek van Circulus-Berkel. Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt worden betrokken bij de onderneming en doen in een beschermde omgeving werkervaring en zelfvertrouwen op.

 

​

 

We wachten op de kaart
Ga terug Ga terug