Om de ambitie om de schoonste regio van Nederland te worden te realiseren, heeft de Cleantech Regio zich tot doel gesteld om de uitstoot van CO2, veroorzaakt door fossiel energieverbruik beduidend terug te dringen. De regio heeft als doel om in 2023 een reductie van 25% CO2-uitstoot te realiseren. Om dat te bereiken ondersteunt de regio daarom zoveel als mogelijk hernieuwbare energieprojecten. De regio doet dit niet alleen voor huishoudens, maar ook voor bedrijven. Hierbij is er speciale aandacht voor het ondersteunen van energiereductie in de papierindustrie.
Daarnaast speelt de regio een actieve rol in de transitie naar aardgasloos wonen. Daarbij hoort ook stimuleren van de rol die inwoners kunnen nemen rondom het gezamenlijk inkopen van duurzame energie door middel van een lokale energiecoöperatie.
De gebouwde omgeving is verantwoordelijk voor een aanzienlijk deel van de totale CO2 uitstoot. Volgens de Klimaatmonitor Databank is in gemeenten ongeveer de helft van de totale CO2 uitstoot toe te schrijven aan de gebouwde omgeving.
Uitstoot van CO2 is een belangrijke maatstaf voor de bijdrage die een land aan het versterkte broeikaseffect levert. Deze uitstoot is niet in elke regio in Nederland even groot. Sterk geïndustrialiseerde regios met relatief weinig inwoners scoren qua uitstoot per inwoner hoog en dichtbevolkte stedelijke gebieden met bijna alleen maar dienstverlenende bedrijvigheid scoren laag qua uitstoot per inwoner.
Een van de doelstellingen van de energietransitie in de Cleantech Regio, is om een voorloper te...
De papierindustrie in Nederland gebruikt veel energie om papier en/of karton te maken. Daarbij...
Bij zowel huishoudens als bedrijven neemt de hoeveelheid opgewekte energie door middel van...
De wet milieubeheer brengt bij grote ondernemingen de emissies naar lucht, water en bodem in...
Een van de belangrijke indicatoren voor de energietransitie in de Cleantech Regio is het aandeel...