In de Cleantech Regio: Ando Tuininga van Pure Africa maakt van koffieresidu van lokale bedrijven nieuwe producten, bijvoorbeeld mest voor je tuin. 

“Duurzaam ondernemen is één van de pijlers van Pure Africa. In Deventer draaien we met MKB Deventer nu een pilot om koffieresidu van onze klanten te verwerken in nieuwe producten. Cleantech Regio Development is co-financier. De Techniekfabriek van Cambio – waar mensen werken met een afstand tot de arbeidsmarkt - onderzoekt hoe we producten kunnen maken van koffieresidu.

Alles wordt gevierd met koffie

Niet alleen lokaal zijn we aan het verduurzamen. Vanaf de start van Pure Africa – vier jaar geleden – doen we dat al internationaal. Tijdens mijn studie en werk kwam ik in Ethiopië. Dé bakermat van de koffie. Daar zag ik hoe koffieplanten in het wild groeiden – je vindt er nog veel onontdekte soorten – en ontdekte de koffiecultuur. Alles wordt gevierd met koffie. Met suiker. Véél suiker. Zo ontstond het idee om de passie voor Afrika te combineren met duurzaam ondernemen. Inmiddels verkopen we Arabica koffie uit Afrika aan zo’n 400 zakelijke klanten in Nederland. Van elke kilo verkochte koffie gaat € 1,- naar laagrentende leningen voor ondernemers in Afrika.

Afrikaanse ondernemers verder helpen

We werken samen met de Rwandese CPF Ineza bank en hebben al veel Afrikaanse ondernemers kunnen helpen. Dat gaat goed, omdat zij lokaal advies krijgen in hun eigen cultuur en op hun eigen manier ondernemen. Zij betalen hun lening in twee, drie jaar tijd terug en wordt het investeringsfonds steeds groter. In 2020 willen we de economische positie van duizend Afrikaanse ondernemers hebben verbeterd.”

Lees het hele interview met Ando Tuininga in het voorjaarsnummer van het E-zine Driehoeksverhouding.