Wat een eitje! Een column schrijven waarbij de vraag door de vorige estafetteloper al is gesteld. Anka Mulder van Saxion vroeg mij “Wouter, waar word jij hoopvol van?” Maar die vraag vervolgens beantwoorden is dan weer minder makkelijk, want het is zoeken naar lichtpuntjes in deze roerige tijden. Oorlog in Oekraïne, torenhoge inflatie, Corona ligt weer op de loer en in eigen land worstelen we met de stikstofcrisis. In menig dorp in onze Cleantech Regio hangen de vlaggen nog steeds ondersteboven ondanks de bemoedigende bemiddelingspogingen van Remkes. En het volgende grote “ding” kondigt zich ook alweer aan: onze waterkwaliteit. Slechts 0,3% van al het oppervlaktewater in waterland Nederland voldoet aan de ecologische doelen van de Kaderrichtlijn Water.

We hebben ons zelf door de echte problemen jarenlang niet aan te pakken vakkundig in de nesten gewerkt, hetgeen een rem zet op de verdere economische ontwikkeling van Nederland. Het is dus verleidelijk om in die context te gaan doemdenken en vooral de boomers de schuld te geven.

Wat mij enorm veel hoop en energie geeft, zijn de mensen die zich hierdoor niet van de wijs laten brengen en die zich realiseren dat economische ontwikkeling en duurzaamheid hand in hand moeten en kunnen gaan en dat dit hier ook, soms met vallen en opstaan, op een verantwoorde wijze geld mee te verdienen is. En de mensen die verbinden, die zich realiseren dat we hier alleen samen stappen kunnen zetten.

Ik denk dan aan een collega bij Witteveen+Bos die haar eigen kringloop boerderij is begonnen, de fantastische ideeën en innovaties van de jonge generatie Saxion studenten, een collega die met partnerbedrijven zijn zinnen en tijd heeft gezet op het ontwikkelen van CO2 vrij beton, de realisatie van een circulaire waterfabriek in Wilp, de GROHW waterstofpilot die in Deventer wordt ontwikkeld en natuurlijk circulair voetballen in de Adelaarshorst!

In al die innovaties komen denkers en doeners bij elkaar vanuit verschillende generaties om, al proberend, oplossingen te vinden voor de maatschappelijk uitdagingen waar we voor staan. Waarbij de overheid niet langs de zijlijn staat maar actief meedoet en faciliteert. Hé, dat is toevallig. Dat is ook precies waar de Cleantech Regio voor mij voor staat. En dus word ik erg hoopvol van de Cleantech Regio waar we de uitdaging wel aangaan. Ga dus door met verbinden, stimuleren, financieren en het delen van kennis. Zodat we daarmee echt concreet stappen blijven zetten en daarmee de initiatieven van lichtpuntjes tot schijnwerpers maken!

Voor het doorgeven van het stokje blijf ik even bij schijnwerpers. Ook onze buurman in Deventer, de Deventer Schouwburg timmert hard aan de weg van toekomst en probeert dit ook zo duurzaam mogelijk te doen. Ik ben benieuwd naar het verhaal van Rob van den Hove, directeur van de Deventer Schouwburg en Mimik.

Wouter Bijman algemeen directeur Witteveen+Bos