Binnenkort verhuizen mijn partner en ik naar een tijdelijke plek om over enige tijd een nieuw appartement te bewonen. Op het moment van schrijven zit ik dan ook midden tussen de verhuisdozen. Zo’n verhuizing slokt tijd en aandacht op en dat betekent even zoeken naar een goede balans.

Zo is het ook met gezondheid en zorg. Een goede balans in het leven helpt om je gezonder te voelen, zelfs als je een ziekte hebt. Als werkgever vind ik het belangrijk om met medewerkers te kijken naar mogelijkheden om die balans in het werk te vinden. Iedere maand lunch ik met de medewerkers die in die maand jarig zijn. Ik hoor van hen dat ze het hybride werken waarderen: het biedt regelruimte voor een goede combinatie tussen werk en privé.

Om onze regio gezond te houden is een goede balans nodig tussen de vraag naar zorg en dat wat kan worden geboden. Er moeten voldoende zorgaanbieders zijn, de toegankelijkheid moet goed zijn en de kwaliteit op orde. En we willen voorkomen dat de uitgaven niet meer op te brengen zijn. Ik geloof erin dat we dit alleen in samenwerking voor elkaar krijgen en gelukkig zijn daar mooie voorbeelden van.

Een van die voorbeelden is de vliegwielcoalitie digitale zorg. Als een van de partners steun ik de missie om meer mensen de voordelen van digitale zorg te laten ervaren. En dat is helaas geen luxe, maar absolute noodzaak om de zorg in balans te houden. 1 op de 6 mensen werkt op dit moment in de zorg. Als we niets doen is dat in 2040 1 op de 4. Mensen die we ook nodig hebben voor bijvoorbeeld onderwijs en veiligheid. In onze regio weten we dit tot nu toe nog goed te organiseren.

Naast de inzet van digitale zorg financiert Salland een initiatief van de regionale huisartsen gericht op strategisch arbeidsmarktbeleid van personeel binnen de huisartspraktijk en voor praktijkopvolging binnen Midden IJssel. En sinds enkele jaren werken zorgorganisaties in de langdurige zorg, met steun van Zorgkantoor Midden IJssel, samen om invulling te geven aan nachtzorg door verpleegkundigen. Een poule van verpleegkundigen verzorgt de invulling van de nachtzorg voor meerdere zorgaanbieders, waardoor iedere organisatie zowel de zorg kan garanderen als efficiënt gebruik maakt van personeel.

Ik ben ervan overtuigd dat we moeten blijven samenwerken aan initiatieven zoals deze om de arbeidsmarkt en ook de zorg in balans te houden. En om deze reden spreekt de ambitie van de Cleantech Regio mij zeer aan: streven naar brede welvaart in de regio, met een vitale en toekomstbestendige arbeidsmarkt als een van de leidende principes. Dat maakt me ook benieuwd naar wat de visie van Anka Mulder van Saxion Hogescholen is. Ik geef het stokje graag aan haar door.

In het kader van mijn eigen balans laat ik de verhuisdozen even voor wat ze zijn. Morgen weer een dag!

Petra Teunis,
Raad van bestuur Eno