Al geruime tijd ben ik vanuit Aventus in mijn functie als directeur van de sector Techniek en Mobiel betrokken bij de Cleantech Regio. Prachtig om te zien dat het onderwijs hier deel van uitmaakt. Voor mij is dat natuurlijk een ‘no-brainer’. Juist in het mbo leiden wij studenten op voor een arbeidsmarkt waar duurzaamheid hoog in het vaandel staat.

Afgelopen jaar was één van onze onderwijsteams, team MEI, onderwijsteam van het jaar. Zij zijn niet alleen innovatief als het gaat om de vorm van lesgeven, maar ze zien ook steeds kansen. Samen met partners in de regio, zoals bijvoorbeeld Esdec, voegen zij duurzaamheid als onderwerp toe aan ons curriculum. Binnen Aventus hebben we een traject ontwikkeld, waarin wij straks studenten opleiden om zonnepanelen te kunnen én mogen installeren. Steeds meer Nederlanders gaan over tot het laten plaatsen van deze zonnepanelen, maar het aantal gecertificeerde monteurs kan de vraag niet aan. Mooi om te zien dat zoiets kan ontstaan uit deze samenwerking.

In februari was de aftrap van de samenwerking tussen Hamer en Aventus die moet leiden tot de ontwikkeling en bouw van een bruikbare elektrisch aangedreven rallybuggy voor het Hamer Rally Team. Opdrachtgever en sponsor Hamer is bouwt tankinstallaties en tankstations voor de Benelux en is als zodanig bezig met duurzame brandstoffen en laadinstallaties voor elektrische voertuigen. Aan dit project nemen studenten autotechniek deel. Hamer heeft een wensenpakket samengesteld waaraan de buggy moet voldoen en Aventus heeft, om het educatieve deel maar ook de kwaliteit van het project te borgen, een eisenpakket samengesteld voor de wijze waarop de ontwikkeling en bouw tot stand moet komen.

Onlangs was ik in de klas van ons keuzedeel Agrotechniek. Hier zag ik dat studenten een landbouwspuit hadden ontwikkeld, die op GPS wordt aangestuurd. Nu kun je je afvragen wat dat met duurzaamheid te maken heeft, maar zij laten de spuit zijn werk doen aan de hand van satellietbeelden. Zo kan exact bepaald worden waar wel en waar niet gespoten moet worden en hoeveel. Ook hier zijn onze studenten bezig met duurzaamheid in de landbouw.

Dit zijn sprekende voorbeelden van hoe wij in het onderwijs bezig zijn met duurzaamheid. En waar ik trots op ben, is dat veel van deze onderwerpen juist bij onze studenten vandaan komen. Samen met onze docenten en onze partners in de stedendriehoek hebben we echt iets moois kunnen toevoegen aan ons curriculum. Ik nodig jullie dan ook graag uit om eens bij ons te komen kijken.


Michaël de Kort, sectordirecteur Techniek & Mobiel Aventus

Michaël geeft het stokje door aan ondernemer Arjen Vels van Pectum Installatietechniek