De herfst waait inmiddels echt door het land. Wind, regen, vallend blad, kortere en donkere dagen. Alles wat hoort bij deze herfstperiode. Daar komt nu de aanscherping van maatregelen om de coronapandemie beheersbaar te krijgen bij. Ik wil beslist niet somber zijn. Dat past ook helemaal niet bij mij! Net zoals dat niet hoort bij Annemieke Vermeulen. Zij gaf het stokje voor deze column over aan mij terwijl zij nog in haar zonnige stadstuin zat.

Ik kan alleen niet ontkennen dat het wel iets met me doet; zo’n nieuw jaargetijde met de kou en de nattigheid van de herfst. Plus het opnieuw nadenken of ik frisse mondmaskers bij me heb. Afspraken plannen met vrienden die meer moeite hebben met de coronamaatregelen waardoor de sociale agenda meer aanpassing vraagt. Ik schik me daar naar, en ook mijn omgeving past zich aan. Dikkere jas aan, paraplu mee. Beetje geven en nemen. Ook in het sociaal, maatschappelijk verkeer. Zo gaat dat in huiselijk kring, bij vriendschappen, in de werk-, woon- en leefomgeving, maar óok in de regio.

In onze Cleantech Regio treffen we géén maatregelen voor de herfstkou en regen. We maken geen context om de pandemie te bestrijden. Daarentegen zijn we ons wel constant bewust hoe we ons kunnen weren tegen externe factoren die ons zwakker kunnen maken. 

Wij willen weerbaarder en sterker worden in de opgave die wij allemaal voelen. Een belangrijke opgave in onze samenwerking is het hoeden van het prachtige landschap waarin wij mogen werken en leven. Ook in dit seizoen zijn de Veluwe en de IJsselvallei beeldschoon. Maar met alleen het koesteren van het landschap worden we niet krachtiger. Onze inwoners en ondernemers willen dóór. 

Inwoners hebben de afgelopen anderhalf jaar ontdekt wat een groene leefomgeving voor ons welzijn kan doen. Wij staan voor een grote opgave om de woonbehoefte letterlijk een plek te geven in het landschap. Zorgen dat nieuwe woon- en werkomgevingen bereikbaar zijn. En dat ze worden voorzien van duurzame energie. 

Ondernemers in onze regio hebben zich goed kunnen voegen naar de ongemakken van de pandemie. En gelukkig hebben ze deze crisis doorstaan. Maar we zijn er nog niet. Zo krijgen we in rap tempo met nieuwe uitdagingen te maken. Denk aan de krapte op arbeidsmarkt en de schaarste van grondstoffen. 

Voor mij is samenwerken en verbinden een grondhouding. Dat is samenleven! Wat daarbij helpt is om te kijken waar het talent en vermogen zit van je omgeving en partners. Dat verstandig benutten. En daarnaast als regio je eigen potentieel inbrengen. Met geven en nemen worden we weerbaarder en komen we sterker en gezonder uit deze herfstachtige periode.  

Ik wil Jan Willem Wiggers, burgemeester van Heerde, vragen of hij ons een volgende keer mee kan nemen in al zijn ervaringen in verschillende omgevingen over samenwerken en het zijn van een verbinder daarbij.

Ine van Burgsteden
Wethouder gemeente Brummen