Na de inspirerende column van Arko mag ik het stokje overnemen. Op een zonnige vrijdagmiddag zoek ik even de rust in mijn stadse binnentuin voor een overpeinzing. 

De Cleantech Regio, wat een woorden zijn er gewijd aan onze regio. In de vijf jaar dat ik burgemeester ben van Zutphen, heb ik eigenlijk pas recent het gevoel dat we ook echt meters maken met elkaar. Er zijn jaren verstreken waarin we vooral druk waren met het praten over structuren, governance, de naamgeving, de zoektocht naar een goede samenwerking met de ondernemers, hoe we ons verhouden als gemeentes ten opzichte van elkaar enzovoort enzovoort. Het was nogal een praatcircuit. 

Mensen die mij een beetje kennen, weten dat ik in plaats van praten en de zaken nog eens bekijken - of erger nog - weer een adviesbureau inhuren, veel liever de mouwen opstroop om met elkaar aan het werk te gaan! En dat lukt ons steeds beter. Blij was ik toen we de Regio Deal binnen haalden. Met vereende krachten en een duidelijk doel voor ogen. Dit is een eerste stap naar een zichtbare regio. Zichtbaar voor onze provinciebestuurders en ook zichtbaar in Den Haag. Nu moeten we ervoor zorgen dat ze ook van ons gaan houden omdat we hier in Midden-Oosten (met een knipoog naar Ton Heerts) weten wat werken is en ook met respect voor onze groene regio willen bijdragen aan bijvoorbeeld de woonopgave. 

Aan de bekendheid ontbreekt het nog wel. Om dit te veranderen hebben wij een goede lobby nodig. Dat gebeurt natuurlijk al door Pieter Schavemaker, maar hij kan dat niet alleen! Ik denk dat we ook juist hierin de samenwerking moeten opzoeken met het bedrijfsleven. Een bedrijf als Eijerkamp of Neleman (om het even in Zutphen te houden) weet heel goed welke tools zij moeten inzetten voor een goede profilering. Auping is natuurlijk ook zo’n bedrijf en zo zijn er meer te bedenken. Waarom vragen we niet de bedrijven om ons hierin te helpen en zorgen wij er dan meteen voor dat zij onze ambassadeurs worden? Tenslotte zijn ook de bedrijven gebaat bij een herkenbare en geliefde regio, al was het maar om nieuwe medewerkers aan te trekken. We vragen dus de talenten van ondernemers en zo komen we naar mijn stellige overtuiging aan een goed netwerk en een vanzelfsprekende samenwerking. Want ook ondernemers houden niet van eindeloos praten, maar van actie!

De tijd van naar binnen kijken is wat mij betreft voltooid. Laten wij vooral een echte netwerkclub worden waar we elkaar weten te vinden en die gezien wordt in Gelderland en in Den Haag. Zij aan zij: onderwijs, overheid en ondernemers. We doen het samen in de Stedendriehoek/Cleantech Regio! Van bleekneusje naar regio met smoel! 

Ik geef het stokje graag door aan Ine van Burgsteden. Een fijne buurvrouw met een duidelijke mening. Ik verheug me op haar column! 

Annemieke Vermeulen
Burgemeester van Zutphen, vicevoorzitter Regio Stedendriehoek en Portefeuillehouder Wonen