Het is alweer een jaar geleden dat ik ben begonnen in mijn nieuwe rol als directeur van de Strategische Board van de Cleantech regio. Als ondernemer was het even wennen om in een organisatie te werken waarin overheden, onderwijsinstellingen en ondernemers samenwerken. En inderdaad zitten er nogal wat cultuurverschillen tussen bevlogen onderwijs mensen, gedisciplineerde ambtenaren en energieke ondernemers. Maar allemaal hebben ze evenveel hart voor een duurzame toekomst.

Omdat ik desondanks merkte dat niet iedereen in de regio zich evengoed aangehaakt voelde bij de Cleantech Regio, hebben we het roer omgegooid en zijn we zoveel mogelijk mensen gaan betrekken bij onze plannen. We zijn letterlijk met honderden raadsleden, ondernemers, studenten, wethouders, docenten, onderwijsleiders, jonge ondernemers, bestuurders, ambtenaren van de provincies Gelderland en Overijssel en studenten in gesprek gegaan om te vragen wat zijn nou het belangrijkste vinden in onze regio.

En het leuke is: eigenlijk willen we allemaal hetzelfde. We willen prettig wonen, werken en recreëren in een mooie, niet al te drukke, groene regio, waar alles goed bereikbaar is. Ondernemers willen bovendien voldoende gekwalificeerde mensen en vakmensen om het werk uit te voeren. En liefst moet alles natuurlijk duurzaam, circulair en energie neutraal.

Ik had het van tevoren niet verwacht, maar het is echt waar: er is bijna geen verschil tussen de wensen van bewoners en ondernemers en die van bestuurders en ambtenaren. Alleen lijkt dat door verschillen in cultuur, taal en woordgebruik soms wel zo. Daarom besteden we veel extra aandacht aan communicatie.

Dat maakt het overigens niet per se makkelijker. Want er moeten duizenden woningen bijgebouwd worden, terwijl we tegelijkertijd het mooie landschap en de groene ruimte buiten onze woonplaatsen willen behouden. En voldoende vakmensen opleiden terwijl we in een vergrijzend land leven is ook niet even makkelijk. En dan heb ik het maar niet over de windmolendiscussie. Keuzes maken is dus cruciaal, maar lastig.

Toch ben ik optimistisch. Want letterlijk alle innovaties, technieken en kennis om al deze uitdagingen te combineren zijn al aanwezig. Ook in onze regio. We hebben innovatieve bouwbedrijven die betaalbare energie-neutrale huizen kunnen bouwen voor starters. We hebben een innovatie coöperatie die de agrarische innovaties mogelijk maakt die niet alleen gezond en duurzaam voedsel bieden, maar ook bijdragen aan de stikstof problematiek en de klimaat opgave. We hebben IT-bedrijven die voor de data zorgen om dit allemaal mogelijk te maken. En in Teuge werkt de DEAC zelfs aan elektrische luchtvaart, zodat we in de toekomst schoon kunnen vliegen! En natuurlijk kunnen we met schitterende opleidingen alle kennis ten goede laten komen aan de talenten in onze regio.

Maar het meest bijzonder vind ik de mensen waarmee ik mag werken. Mijn collega’s zorgen ervoor dat projecten van de grond komen. Zij maken het mogelijk dat de Regio Deal, een groot subsidieproject dat tot een investering van meer dan honderd miljoen euro in onze regio heeft geleid, sneller en beter wordt uitgevoerd dan in de meeste andere regio’s in ons land. Ik denk niet dat u dit wist.

De toekomst ziet er dan ook goed uit. Door goed te luisteren wat ondernemers bestuurders en investeerders graag willen, kunnen we zorgen voor nog meer impact in de regio. Dat is de kracht van een kennis- en netwerkorganisatie: betrokken mensen, die kennis delen en samenwerken, op basis van respect, gelijkwaardigheid en vakmanschap. Heb ik een gave baan, of niet?

 

Meer columns lezen van Arko van Brakel?

Over de dilemma's in de regio: brede welvaart in een prachtig landschap

De meest positieve dag van het jaar 

De steen der wijzen