Arko van Brakel

Woensdag 3 februari was ik dagvoorzitter bij de uitreiking van de Gelderse Circulaire Innovatie prijs. Omdat het door de Coronaregels een online event moest zijn, was het een beetje een surrealistische setting in de Industriële Studio’s in Arnhem. Toch was het, hoe klein ook, toch een feestje. Niet alleen omdat zo’n wedstrijd met 6 finalisten, een jury en een publieksprijs altijd spannend en feestelijk is. Ik vind het vooral ongelooflijk inspirerend om te zien tot wat voor ideeën en oplossingen mensen komen.

Toch is het hebben van een goed idee niet het belangrijkste ingrediënt. Om van een goed idee een groot succes te maken heb je namelijk onvoorwaardelijk geloof nodig, in jezelf en in je product. Het is belangrijk om nooit op te geven en als er een keer iets niet lukt, probeer je het opnieuw, op een andere manier. En als het dan weer niet lukt, nog eens. Net zolang tot het lukt.

Juryvoorzitter Roeland van Delden van het innovatieve Leadax is zelf misschien wel het mooiste voorbeeld van iemand die jarenlang, vaak tegen de stroom in, met heel veel doorzettingsvermogen en nog meer nog meer tegenvallers zijn idee heeft omgezet in een fantastisch internationaal bedrijf. Dat klinkt heroïsch. Het woordje gekkenwerk valt zelfs vaak als je zulke innovatieve doorzetters spreekt. En dat is het misschien ook wel.

Waarschijnlijk zien de ondernemers dat zelf toch net even anders. Die doen namelijk iets waarvoor ze simpelweg in de fik staan. Iedere dag weer. Die leven hun droom en zijn op een missie om die droom te realiseren. En natuurlijk is die droom af en toe een nachtmerrie. Ondernemen is nooit eenvoudig. Maar als je doet wat je leuk vindt, met een team waarop je kunt bouwen en je weet waar je mee bezig bent, dan kun je de wereld aan. Ook als het even tegenzit. En dat was wat precies wat het publiek en de jury konden ervaren: of het nu gaat om het recyclen van luiers, een van de grootste afvalproblemen ter wereld, lego-achtige bouwelementen waarmee je je huis kunt bouwen, of circulaire sloop, het begint bij het heilige vuur van een ondernemer.

De publieksprijs werd gewonnen door Omlab, een bedrijf dat 3d pinten met reststromen mogelijk maakt. De juryprijs ging naar Biopanel, dat een duurzaam alternatief voor aluminium en hard plastic produceert. Allebei dik verdiend. Maar de grootste uitdaging voor deze ondernemers gaat nu beginnen. Want om echt verschil te maken voor jezelf en voor de wereld moet je als ondernemer groot durven denken en zorgen dat je business schaalbaar wordt. Dan wordt de gepassioneerde uitvinder ineens zakenman, leider of manager. De ondernemers die deze stap kunnen maken zonder hun doelen en dromen uit het oog te verliezen zijn de winnaars van de toekomst. Dat die toekomst duurzaam en circulair is, daar hoeven we niet meer aan te twijfelen.

 

Meer columns lezen van Arko van Brakel?

Vakmensen opleiden met dezelfde bevlogenheoid als Vrienden van Amstel Live

Een witte kerst in 2048?

Het nieuwe succes is niet meer, meer, meer...